Amit a fogainkról tudni érdemes - első rész

Amit a fogainkról tudni érdemes - első rész

2013. Május 19.
Amit a fogainkról tudni érdemes - Vedd könnyen és mosolyogj! (első rész)

Étkezésünk szempontjából az első és legfontosabb "testrészeink" a fogak. Befolyásolhatják étkezési szokásainkat és annak minőségét, rendszerességét. Azonban sok más szempont is létezhet gondoljunk csak bele. Az alábbi cikkben taglaljuk, hogy pontosan milyen szerepet is játszanak életünkben a fogaink.Egy jeles kollégám tollából olvastam valahol, hogy míg a szem a lélek tükre, a száj a testé. Mai világunkban amikor a megjelenés, az első benyomás olyan fontos nemcsak személyes kapcsolatainkban, boldogulásunk okán is, nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen rendkívüli tényező, mint fogaink, szájunk egészségének, esztétikájának fenntartása milyen szerepet játszik életünkben! Hiszen míg a beteg fogazat rossz lehelettel, a foghiány előnytelen esztétikai hatással, a rossz rágás az egészségre ható negatív következményekkel jár.

A mosolyogni nem merő, elhanyagolt fogazattal rendelkezőkről környezetük - olykor tévesen- azt a következtetést vonja le, hogy kisugárzásuk negatív, psychéjük sérült. Ha az ítélet megszületett ebből a skatulyából nehéz kikeveredni.

Ennek ellenkezője is igaz. a szép egészséges fogazattal bírok magabiztosak, pozitív személyiségjegyeket hordoznak. Szívesebben veszik társaságukat, kellemes emberként vannak elkönyvelve.

Gyakorló fogorvosként tudom, hogy erről a témáról nem lehet eleget beszélni, írni. Modern korunk ugyanis nemcsak az egészség, szépség megőrzéséhez szükséges igényt, szakmai ismereteket, eszközöket, anyagokat teremti meg rohamtempóban, de veszélyeztetettségünk is exponenciálisan növekszik. A rohanó életvitel, a túlzott cukor és szénhidrát fogyasztás, a „fast food kajáldák” népszerűsége, megváltozott konyhatechnikánk, mind olyan tényező a szájhigiéné és fogazati egészségünk megőrzését.

Az mindenképpen kevés, hogy -bár az ima erejét tiszteletben tartva - csak XXI. János pápa intelmét megfogadva a fogfájósok védőszentjéhez Szt. Apollóniához küldjünk egy jó fohászt. Nos, de akkor mit tegyünk? Azt gondolom először is próbáljuk minél jobban megismerni, amit védeni szándékozunk.

Hamarosan jelentkezünk a cikk következő részével, de addig is „KEEP SMILING AND TAKE IT EASY! VAGY IS VEDD KÖNNYEN ÉS MOSOLYOGJ”

Szadai fogászat: 2111 Szada, Dózsa György út 76. Telefon: 06-28-405-440 Rendelés: hétfö, szerda péntek: délelőtt kedd, csütörtök: délután

Budapesti fogászat: 1033 Bp., Flórián tér 4-5. I. em. 1. Telefon: 06-1-367-72-79 Rendelés: hétfő, szerda: 16-21 óráig, illetve megbeszélés szerint

További cikkeket olvashat a témával kapcsolatban a Takács Dentál - Fogorvos - Fogfehérítés - Fogászat!