Amit a fogainkról tudni érdemes - második rész

Amit a fogainkról tudni érdemes - második rész

2013. Június 02.

Mint ahogyan az első cikkünkben már elmondtuk, hogy étkezésünk szempontjából az első és legfontosabb "testrészeink" a fogak. Befolyásolhatják étkezési szokásainkat és annak minőségét, rendszerességét, ami természetesen az egészséges avagy a diétás étrendünkre is kihathat. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az emberek, akik függetlenül attól, hogy éppen diétáznak vagy csak egészségesen szeretnének élni, kicsivel többet megtudjanak fogazatukról, illetve hogyan is figyelhetnek fogaik egészségére.

Páciensként is fontos fogaink és szájnyálkahártyánk felépítésének ismerete, ha nem is részletes anatómiai kurzus elvégzését igényelve. Alapvető célunk, hogy a megelőzés hatékonyabb legyen.

Szervezetünk legkeményebb anyaga a fogzománc, mégis láthatjuk, hogy a hosszan tartó, ártó hatások milyen rombolást képesek véghezvinni rajta. Gimnáziumi éveimben tanult, kedvenc latin mondásom is ezt támasztja alá: „Gutta cavat lapidem, non ví sed saepe cadendo.” Vagyis: „A víz kivájja a követ, de nem erővel, hanem gyakori eséssel.”

Mi is a fog?

Egyfajta definíció szerint: „ …a szájüregben található kemény képlet, amely a táplálék megragadásában, őrlésében, a hangképzésben és az arc esztétikai harmóniájának kialakításában játszik szerepet.”

Hány fogunk is van tulajdonképpen?

"Papíron" 32, de nagyon gyakran találkozunk eltérésekkel. Ilyen például az ún. csírahiányos aplasia, melynek következtében egyes fogak a csökkenő állcsontméretek, illetve a használat korlátozottsága miatt ki sem fejlődnek. Ez a jelenség leggyakrabban bölcsesség fogainknál jelentkezik. Ez a fejlődéstani folyamat a biológiai szükségesség és lehetőség következménye.

Hogyan hívjuk a különböző fogakat?

Életünk során először a tejfogakkal találkozunk. Felépítésük, számuk (20) eltér a maradó fogazatétól, de ezek az eltérések nem befolyásolják a szájápolást. Ezért rendkívül fontos a szájhigiénés ismeretek kora gyermekkori elsajátítása. Érdemes megjegyezni, hogy mivel a tejfogazat nem tartalmaz nagyőrlőket, a 6 éves kor körül kibújó hatosokra sok szülő azt hiszi, hogy azok még tejfogak, mivel nem fogváltás, hanem fogelőtörés játszódik le. Olykor ezek megbetegedését nem is veszik komolyan, hiszen azt gondolják, hogy „úgyis jön majd a vasfoga a kicsinek.”

Az mindenképpen kevés, hogy -bár az ima erejét tiszteletben tartva - csak XXI. János pápa intelmét megfogadva a fogfájósok védőszentjéhez Szt. Apollóniához küldjünk egy jó fohászt. Nos, de akkor mit tegyünk? Azt gondolom először is próbáljuk minél jobban megismerni, amit védeni szándékozunk. 

Hamarosan jelentkezünk a cikk következő részével, de addig is „KEEP SMILING AND TAKE IT EASY!VAGY IS VEDD KÖNNYEN ÉS MOSOLYOGJ” 

Szadai fogászat: 2111 Szada, Dózsa György út 76. Telefon: 06-28-405-440 Rendelés: hétfö, szerda péntek: délelőtt kedd, csütörtök: délután

Budapesti fogászat: 1033 Bp., Flórián tér 4-5. I. em. 1. Telefon: 06-1-367-72-79 Rendelés: hétfő, szerda: 16-21 óráig, illetve megbeszélés szerint

További cikkeket olvashat a témával kapcsolatban a Takács Dentál - Fogorvos - Fogfehérítés - Fogászat - Budapest!