Még mindig a szendvics a reggelik királya

Még mindig a szendvics a reggelik királya

2013. Február 07.

Még mindig a szendvics a reggelik királya

A hazai dietetikusok többsége könnyen elkészíthető, rostban gazdag élelmiszert javasol

Budapest, 2012. december 03. – A magyar dietetikusok döntő többsége minden nap reggelizik, leggyakrabban szendvics kerül a tányérjukra. Pácienseik több mint kétharmada is rendszeres reggeliző – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagjai között, a Nestlé gabonapelyhek felkérésére készült friss felmérésből.

A hazai dietetikusok 96 százaléka rendszeresen reggelizik, döntő többségük hetente otthon étkezik először. A szakemberek minden alkalommal felhívják a figyelmet arra, hogy éhgyomorral nem javasolt útnak indulni, hiszen a napi teljesítményt jelentősen csökkenti. A megkérdezettek reggeli repertoárjának első helyén a szendvicsek állnak, kétharmaduk ezt fogyasztja leggyakrabban. Egyötödük gabonapelyhet tesz a tálba, melyet tejtermékkel kever el, egytizedük pedig kekszet vagy süteményt falatozik a korai órákban – derül ki a Nestlé gabonapelyhek felkérésére, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagjai között készített felmérésből.

„A kollégáink körében végzett felmérés adatai szerint a dietetikusok pácienseinek majdnem háromnegyede hetente 3-4 alkalommal reggelizik. Közel kétharmaduk szendvicset, egynegyedük édes pékárut, egytizedük pedig gabonapelyhet választ magának első étkezésül” – mondja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A szakemberek szerint az ideális reggeli főszereplője a teljes értékű gabona, melynek magas a rosttartalma és kedvező az élettani hatása, ezért klienseiknek szívesen ajánlanak olyan élelmiszereket, amelyek ebben bővelkednek. A teljes értékű gabonával készült pékáruk, gabonapelyhek, müzlik lényeges részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

„A teljes értékű gabona az egészség szempontjából fontos rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít. Az emésztőrendszerre gyakorolt kedvező hatása mellett a teljes értékű gabonával készült gabonapehely változatosan elkészítve, friss gyümölccsel és tejtermékkel kínálva ideális szereplője lehet a családi reggelinek” – mondja Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.

(forrás: www.avantgardegroup.hu)