Áfonyalekvár

Áfonyalekvár

Az áfonyának két fajtája létezik:

  • fekete áfonya
  • vörös áfonya

Az előbbi bükkösök és tölgyesek talaján terem, míg az utóbbi örökzöld félcserje.

A vörös áfonya hazánkban védett növény!

A nyár végének legpirosabb bogyós gyümölcse.

A fekete áfonya többnyire tömegesen jelenik meg és kihúzódik az erdők szélére. A gyümölcs éretten hamvas, feketés-kék színű. Nyersen fogyasztva igen egészséges mivel sok benne az A-, D-, C-vitamin és a vas. Leveléből készült tea igen jó a cukorbajra, vese tisztító hatása van, valamint az epe- és hólyagbetegségekre is kiváló gyógyszer.

Az áfonya gyümölcséből méltán népszerű lekvárok, szörpök, borok és likőrök készülnek.

A vadételek elmaradhatatlan kísérője, főként a szarvasból és vaddisznóból (fácán) készült fogásokat teszi zamatossá. Jó íze mellett kedvező élettani hatásokkal is bír.

Az áfonya bogyós termését sokféleképpen hasznosítják a népi gyógyászatban, mert sokfajta ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Magas káliumtartalma mellett többek között kalcium, vas, magnézium és mangán is található benne. A-vitamin tartalma jelentős, jótékonyan hat az emésztésre. Házi-szerként bélhurut ellen is alkalmazzák.

Áfonyalekvár: 1 kg áfonya; fél kg zselécukor; 1 citrom; némi reszelt narancshéj; 1/2 kk fahéj; 1 kk mustárpor; 1/2 kk gyömbérpor.

Az áfonyát kiválogatjuk, megmossuk és szitán lecsepegtetjük. A cukorral és a citromlével együtt közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzzük. Félidőben beletesszük a narancshéjat és a fűszereket. Tisztára mosott üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

A vörös áfonya lekvár készítése, hozzávalók: 1,4 kg vörös áfonya; 500 ml víz; 13,4 dkg kristálycukor; 7 evőkanál konyak.

Az áfonyát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A piros gyümölcsöt a vízzel feltesszük főni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk, majd a tűzről levesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

A kristálycukorból 2 evőkanálnyit elkeverünk némi - az áfonya lábasából származó - vízzel. Az elegyet hozzáadjuk az áfonyához, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon ismét felforraljuk. A forrás után hozzáadjuk a cukor megmaradt részét is, és további állandó keverés mellett 6-8 percig folyamatos forrás mellett hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Ezután a konyakot is belekeverjük.

Az elkészült lekvárt jól zárható befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk. Néhány napig meleg helyen tartjuk.

Áfonyalekvár készítése másképpen:

1 kg áfonya; fél kg zselécukor; 1 citrom; némi reszelt narancshéj; 1/2 kk fahéj; 1 kk mustárpor; 1/2 kk gyömbérpor.

Az áfonyát kiválogatjuk, megmossuk és szitán lecsepegtetjük. A cukorral és a citromlével együtt közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzzük. Félidőben beletesszük a narancshéjat és a fűszereket.

Tisztára mosott üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.

Boros áfonyadzsem:

4 kg áfonya; 1 liter víz; 0,5 liter száraz vörösbor; 40 dkg cukor; 1 narancs és egy citrom reszelt héja; 4 dkg őrölt fahéj; 10 szemnyi őrölt szegfűszeg.

A cukorból, a vízből és a borból szirupot főzünk. Beletesszük az áfonyát és a többi hozzávalót. Együtt főzzük a besűrűsödésig.

Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, öt percre fejre állítjuk és kidunsztoljuk.

Áfonya-alma lekvár készítése, hozzávalók:

1/2 kg áfonya; 60 dkg alma; 1 rúd kikapart vanília; 1 kg zselécukor.

Az áfonyát kiválogatjuk, mossuk és szitán lecsepegtetjük. Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk és apró darabokra vágjuk. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral elkeverjük és állandóan kevergetve 4 percig főzzük.

Forrón üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.