Azték zsályamag

Azték zsályamag

Az aztékok kedvenc élelmiszere, az azték zsálya magjának egészségvédő hatása miatt világszerte egyre népszerűbb, kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően:
  • gazdag omega-3 esszenciális zsírsavakban
  • antioxidánsokban
  • rostokban és sok létfontosságú aminosavban

A benne lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolhatják az olyan állapotokat, mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegségek, 2-es cukorbetegség, száraz bőr, ekcéma, psoriasis, sebek esetén. Az agy munkáját segíti, enyhítheti a depressziót, javíthatja a koncentrációt. Csökkentheti a fáradékonyságot.

Az azték zsálya botanikai besorolása

Az azték zsálya vagy chia (Salvia hispanica) a Lamiales - ajakosvirágúak (vagy árvacsalán-virágúak) rendjén belül a Lamiaceae - árvacsalánfélék családjába tartozó nyári évelő lágyszárú növény. A mag angol neve: Chia seed (Chia mag) 
Több nemesített változatát különböző márkaneveken hozzák forgalomba. 

Az Egyesült Államokban kinemesített fehér chia magot a védjegyi oltalom alat álló Salba néven szerepeltetik. Egyéb azték zsálya márkanevek: Cheela Brand, Sachia, Anutra, Chia Sage, Tresalbio, Purisalv, MIla.