Bajai Halászlétészta

Bajai Halászlétészta

Gyufatészta készítése

Minden tíz deka liszthez adjunk egy tojást, s aki teheti a tyúkok alól a frisset válassza. :) A lisztből és a tojásból merev, nem túl rugalmas tésztát gyúrunk. Ha méretes tojásokkal dolgozunk előfordulhat, hogy túlságosan puha tésztát kapunk, ebben az esetben addig lisztezzük alá a gyúródeszkát és dolgozzuk a tésztát, míg keményebb állagú nem lesz. Én pont fordítva jártam, a tészta túl kemény lett, elbírt volna még egy tojássárgáját, de e helyett langyos vízzel leöblítettem a kezem és így gyúrtam tovább, a megfelelő állagúra a tésztát.

Ha puha a tészta, akkor a vágás során a lapok összeragadnak. Pihentetni akkor szoktam, ha túlságosan kemény tésztát kapok, mert azzal, hogy letakarjuk és hagyjuk állni, puhíthatunk rajta.
Ha a tészta összeállt felvágjuk, sodrófával vagy kézzel kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk/lapítjuk, majd a vékonyítást a géppel folytatjuk. Először a legvastagabb fokozatra állítjuk, a tésztalapot a hengerek közé illesztjük és nyújtjuk. Összehajtjuk és többször átpréseljük, majd egyre vékonyabb fokozatra állítjuk, míg el nem érjük a formára vágáshoz szükséges vastagságot. Ne legyen túl vékony, hisz a gyufatészta lényege, hogy olyan vastagra kell vágni, mint a tészta maga, ettől lesz hasáb alakú, olyan mint egy gyufaszál.

Nyújtógép hiányában használjatok sodrófát a tészta vékonyításához. A kinyújtott lapok széleit, végeit én le szoktam vágni, így egyforma hosszú, széles vagyis tökéletes formájú tészta a végeredmény. A leeső részeket ismét összegyúrom, vékonyítom és formára vágom, mert tésztát nem dobunk el!

A belisztezett lapokat (kb. 4-6 tésztalapot) egymás tetejére helyezzük, hosszában kettévágjuk, majd éles késsel hasábokat szelünk.
Előre is dolgozhatunk, amikor jut rá idő elkészítjük, a gyúródeszkán egyenletesen elhelyezve, enyhén belisztezve megszárítjuk, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni. Megéri friss tésztát készíteni a halászléhez, már aki tésztával szereti.Frissen vagy megszárítva egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben (a sót forráskor tesszük a vízbe) pár perc alatt megfőzzük, leszűrjük. Én a gyufatésztát mindig átmosom hideg vízben, jól lecsepegtetem, így nem ragad össze.

Bajai Halászléfőző Fesztivál