Barna cukor

Barna cukor

A fehér cukor egy szaharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.
Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.

Szakemberek szerint egy felnőttnek napi legfeljebb 5 gramm iparilag előállított cukrot volna szabad fogyasztania, napi 100 gramm bevitelével pedig mintegy 40 százalékkal csökken a szervezet védekezőképessége. Az állandó, folyamatos túlzott cukorbevitel nemcsak koncentrálóképességed csökkenti, de függőséget is okozhat.

Mivel helyettesítsd?

  • Méz

Közel 200 tápanyag található benne, közöttük aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és hormonok. Jó hatással van a szívműködésre és a vérkeringésre, baktériumölő, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása mindemellett csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke magas, tehát ugyanúgy hizlal, mint a cukor.

  • Nádcukor

A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, a cukornád szárából gőzöléssel készül. Ázsiában egyes helyeken kipréselik a nádat, és a levét italként árusítják, melyet esetleg ételekhez kevernek. Tartalmaz nyomelemeket, B-vitaminokat, a cukornád ásványi és a melaszanyagai is benne maradnak. Fruktóztartalma magasabb, mint cukorrépából előállított társaié. Bioboltokban kapható, de vigyázz, ne keverd össze a kristályos, azaz finomított változattal, amelynek kevés a tápanyagértéke!

  • Szőlőcukor (glükóz)

Neve ellenére elsősorban kukoricából vagy burgonyából nyerik. Sportolóknak ajánlják, mert már a nyálban lebomlik, ezáltal hirtelen kerül a véráramba, s ez gyors, rövid energianövekedést eredményez. Gyakori fogyasztása cukorbetegséghez vezethet.

  • Gyümölcscukor (fruktóz)

A közhittel ellentétben nádcukorból készül, de szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

  • Tejcukor (laktóz)

A sajt előállításakor használt tejsavóból nyerik, az anyatejben is megtalálható. Segíti az emésztést és a bélműködést, mert a vastagbelet átalakulás nélkül éri el, és ott alakul tejsavvá.

  • Gyümölcsszirupok

Bioboltokban kaphatók, a gyümölcslé tisztításával és szűrésével nyerik ki őket. 60-70 százalék szirupmennyiséggel már ugyanaz a hatás érhető el, mint 100 százalék kristálycukorral. Cukorbetegek minimális mennyiséget fogyaszthatnak csak belőle.

  • Juharszirup

Észak-Amerikában közkedvelt, a cukorjuharfából csapolják. Tartalmaz A- és B-vitaminokat. Érdemes elolvasni az összetevőit, hogy E-mentes változatot vásárolj.

  • Mesterséges édesítőtabletták

Természetes anyagokat egyáltalán nem, káros adalékanyagokat viszont tartalmazhatnak, ezért bár alacsony a szénhidráttartalmuk, napi 4-5-nél több bevitele nem ajánlott. Fogyasztásukkor allergiás tünetek is felléphetnek, és néhányban rákkeltő E-adalékok is találhatók.