Búzadara

Búzadara

A búzadara megfelelő felhasználással mindenki számára a napi étrend szerves része lehet. B1 és B2 vitamintartalma kiemelkedő jelentőségű.
Búzadara (gríz): a búzamag belső krémszínű, szintén nagyobb szemcséjű őrleménye, kevés héjat, illetve csíradarabokat is tartalmazhat, ezért nagy a tápértéke. A grízről leginkább a tejbegríz jut eszünkbe, de számos sütibe és más ételekbe is kerül belőle.

Búzadara pirítása

Vegyünk búzadarát, ötödannyi olajat és egy - lehetőleg vastag falú - lábast. Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk bele a grízt, s folyamatosan kevergetve, lassú tűzön pirítsuk. Ha már zsemleszínűre pirult, folytassuk a keverést és öntsük fel forró vízzel. (Jobb fokozatosan adagolni a vizet, mert csak annyi kell, amennyit a grízszemek felszívnak, amennyitől megpuhulnak, de még nem áznak el, nem ragadnak össze.)

Ha a gríz megpuhult, előbb párologtassuk el róla az esetleges felesleges vizet, majd vegyük le a tűzről.
A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes kiőrlésűek, melyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit(korpa) és a csírát.



Tartalmaz


A csíra ásványi anyagokban gazdag E, A vitamin tartalma jelentős. A búzakorpa serkenti a bélműködést és székrekedés esetén hatása kitűnő Az egész búzaszemből pehely magas rosttartalma ellenére könnyen emészthető, rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenállóképességét. A hazánkban kapható búzalisztek jelölése.

  • BL-55 finomliszt
  • BL-80 fehér kenyérliszt
  • BL-112 félfehér kenyérliszt
  • BFF-55 rétesliszt
  • GL-200 Graham liszt
  • AD étkezési búzadara

A búzadara valójában a lisztgyártás köztes terméke. A hagyományos magyar konyha alapvetően galuska, nokedli, gombóc készítéséhez használja.

Átlagos tápérték 100g lisztben
  • Energiatartalom: 1526/360
  • Fehérje: 9,4 g
  • Szénhidrát: 77,1 g
  • Ebből cukor: 9,3 g
  • Zsír: 1,5 g
  • Ebből telített zsírsavak: 0.8 g
  • Élelmirost: 0,3 g
  • Nátrium: Nyomokban