Citrom

Citrom

A citrom örökzöld, legfeljebb 6 m magas fa, zöld ágakkal, amelyek a levélhónaljakban tövisesek lehetnek. Az elliptikus vagy tojásdad, tompán fogazott szélű, bőrnemű levelek színükön sötétzöldek, fonákjukon fehéreszöldek, fiatal korban vörösesek; elérhetik a 17 x 9 cm-t is. A levéllemez ék alakban keskenyedő vállú és tompa csúcsba röviden kihegyezett, szétmorzsolva nagyon aromás illatú. A levélnyél, amely a Citrus fajok virágtalan állapotban való megkülönböztetésénél nagyon fontos, a citromnál kb. 1 cm hosszú, erőteljes és nem szárnyas.

A virágok 1-3-asával fejlődnek a levélhónaljakban, bimbójuk bíborszínű, a 4-5 húsos, lándzsás szirom színén fehér, fonákján vöröses, mintegy 2 cm hosszú. Termése: a citrom termése (hesperidium, a termés szerkezetét lásd a 14. o.-on) elliptikus alakú, és többnyire kidomborodó, szemölcs vagy kúp alakú csúcsban végződik; nagysága 
elérheti a 14 x 8 cm-t. Megérve a külső terméshéj sárga és finom mirigyekkel pontozott; a fehér albedóval együtt legfeljebb 1 cm vastag. A bő levű, halványsárga terméshús 8-10 gerezdre tagolódik, és zamatos, nagyon savanyú ízű. A kb. 1 cm-es magok alakja elliptikus vagy tojásdad, kihegyezett.

Felhasználása

A termések C-vitaminban gazdag levét vízzel és cukorral keverve hidegen vagy forrón fogyasztják, továbbá ételek, italok és édességek ízesítésére és savanyítására, valamint limonádékhoz használják. A frissen reszelt vagy kandírozott héjjal süteményt és édességet ízesítenek.

A felvágott termésből a héjjal együtt lekvár készül. A citromkarikákkal ételeket és italokat díszítenek, a lé élelmiszerek tartósítására is felhasználható. A forró citromlevet hűlések megelőzésekor vagy csillapításakor isszák. A lé lázcsökkentő, vizelet- és hashajtó hatású. A héj illóolaja bútorfényező szerek, szappanok, samponok és parfümök alkotórésze.

Elterjedése

Észak-Indiából vagy Burmából származik valószínűleg, az arabok a Kr. u. 1. évezredben hozták be Dél-Európába. Ma a mediterrán és szubtrópusi klímájú területeken világszerte 
termesztik.

Termesztése és betakarítása

Szubtrópusi növény, amely a trópusokon csak viszonylag hűvös hegyvidékeken termeszthető. A gyenge fagyot -4 °C-ig eltűri, de az erős hőmérséklet-ingadozásokkal szemben 
érzékeny. A számos fajtát magról vagy ivartalan úton dugványokkal szaporítják, és kertben, valamint ültetvényen nevelik. A fák több mint 30 évig hoznak termést, amelyet célszerűbb 
éretten leszedni.

A citrom szerepe a rák elleni küzdelemben

A citrom feltehetően serkenti egy olyan enzim - a glutátion S-transzferáz - működését, mely a rákkeltő anyagok közömbösítésében játszik szerepet. Egy 450 ember részvételével végzett vizsgálat eredménye szerint azok között, akik rendszeresen fogyasztottak fekete teát, és általában citromot is tettek bele, csökkent a bőrrák bizonyos típusainak kockázata.

Így tehát a rák elleni küzdelemben is lehet szerepe. Laboratóriumi tesztek során azt is kimutatták, hogy a citromhéjban és az alatta lévő fehér hártyában lévő limonén gátolja a rákos sejtek növekedését.

Hatására az ösztrogén is egy kevésbé hatékony formára bomlik le a szervezetben, ami azért jelentős, mert a magas ösztrogénszint növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát.
A vegyület ezenkívül fokozza a máj méregtelenítését és a karcinogén anyagok eltávolítását a vérből. Jelenleg is folynak olyan kutatások, melyek a limonén esetleges alkalmazását vizsgálják a rák - különösen az emlőrák - kezelése és megelőzése terén.