Csirke fűszersó

Csirke fűszersó

A fűszersó olyan só, amely fűszerek és só keverékéből áll. Ma már a boltokban is lehet kapni ilyen sókat, melyekben általában megtalálható az összetevők között a húspuhító adalék is. Mégis érdemes egyes esetekben saját készítésű fűszersót alkalmazni, mert így inkább tekintettel lehetünk a család vagy egyes családtagok ízlésére.

A házi fűszersók és keverékek nagy előnye, hogy a készítő maga válogathatja össze a megfelelő minőségű és fajtájú alapanyagokat. Ráadásul így a manapság majd minden „zacskós” áruban fellelhető ízfokozók (pl. a hírhedt nátrium-glutamát) is elkerülhetőek.

A házilag kevert fűszersók variációi szinte végtelenek. Kísérletezgessünk hát, és az „eredményt” tegyük szép kis üvegekbe, így nem csak az ízeket élvezhetjük, de konyhánkat is szebbé varázsolhatjuk.

A fűszersókhoz válogassuk ki a fűszereket és darálón daráljuk kívánt nagyságúra. A hozzáadott sót is darálhatjuk ízlésünknek megfelelőre, ha a darált sót átszitáljuk, nagyobb és kisebb sókristályokat is kaphatunk. A fűszernövények lehetőleg szárítottak legyenek, hiszen a friss növényeket nem tudjuk sokáig tárolni.

Magyaros fűszerkeverék

Hozzávalók: 1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, kömény és koriander, 4-4 mokkáskanál borsfű és kakukkfű, 5-5 mokkáskanál porított mustár és édes-nemes paprika, 7 mokkáskanál porított zeller, 10 mokkáskanál só.

Fűszersó halételekhez

Hozzávalók, ízlés szerinti arányban: szárított kapor, rozmaring, tárkony, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, borsikafű, oregánó, tengeri só.

Provanszi fűszerkeverék

Hozzávalók: 1 ek. oregánó, kakukkfű, szárított petrezselyem, majoránna, fél evőkanál bazsalikom, zsálya, csombor, rozmaring, tárkony, 2 evőkanál tengeri só, néhány evőkanál szárított zöldségkeverék, 2 evőkanál granulált fokhagyma. A hozzávalókat összekeverjük, és darálóval finomra daráljuk.