Csirkecomb

Csirkecomb

A csirkehús a legnépszerűbb húsfajta, a világon a legnagyobb mennyiségben, a legszélesebb körben felhasznált élelmiszerek egyike. Ma már a világ hústermelésének az 50 %-át a baromfihús termelése teszi ki. Magyarországon is a legkedveltebb húsfajták közé tartozik. Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás 30 kg/fő/év, aminek a 70 %-a csirkehús.

Fogyasztói visszajelzésekből tudjuk, hogy sokan valóban nagyobb előnyben részesítik a baromfihús fogyasztását, mert egészségesebbnek és kedvezőbb ára miatt elérhetőbbnek is tartják, akár mindennap szívesen látják az asztalukon főfogásként.
Egy kis érdekesség. Kevesen tudják, hogy a csirkehús eredete már ősidőkre nyúlik vissza. Már ie. 2000-ben is fogyasztottak csirkehúst, Indiában. Időszámításunk előtt 600-ból pedig babilóniai faragványok tanúskodnak arról, hogy a sumérok már háziasítottak csirkét. A csirke ősének egyébként a fácánokkal rokon bankiva tyúkot, más néven a vörös dzsungeltyúkot tartják, ami a Távol-Keleten a mai napig megtalálható. Őseink kezdetben a baromfit kizárólag a tojása miatt tenyésztették, a húsa csupán melléktermék volt.

Fogyasztásra a 20. század elejétől, főleg a II. világháború után a baromfi mellét, combját, szárnyát, belsőségeit és a tojását is egyaránt használják. Ma már elterjedt a fogyasztása, mivel könnyen és rendkívül változatosan elkészíthető. Mellesleg a csirkehús nagyon egészséges, egyrészt mert az egyik legjelentősebb, könnyen emészthető fehérjeforrás.Másrészt az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és biológiailag jó hasznosulású táplálék. Már napi 50 g hús elfogyasztása is a teljes esszenciális-igényünket fedezi, és fehérje szükségletünknek pedig a 20 %-át.

Továbbá igen fontos a zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalma. Jelentős még az A-, B3-, D- vitamintartalma és jó  kalcium, magnézium, foszfor, kálium, és szelénforrás.
Kiemelkedő még a vastartalma, amely a vérképzésben játszik fontos szerepet, a szervezet oxigénellátását fokozza. Főleg a csirkemáj tartalmaz sok vasat. Szintén nagy mennyiségben fordul elő a húsokban a cink. A cink részt vesz az enzimek működésében, biztosítja a sejtek épségét, elősegíti az inzulin képződését és hozzájárul a szellemi frissességhez.

A hús tápanyagtartalma és minősége nagymértékben függ azonban attól, hogy milyen körülmények között nevelkednek a csirkék és milyen beltartalmú tápanyagot, tápot vesznek magukhoz. Nálunk a csibék zárt vidéki tenyésztésben nevelkednek és magas kukorica tartalmú tápot esznek. A takarmányozásuk során csak természetes, állati fehérjéktől mentes tápot használunk. Nem használunk hormonokat, szteroidokat, hozamfokozó antibiotikumokat, génmódosított alapanyagokat.

Az ily módon tartott állományból származó hús tartalmazza a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéket, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítik az immunrendszer működését, így a szervezetünk kellően tud védekezni a mikrobás és vírusos fertőzésekkel, allergiával, gyulladásokkal és egyéb daganatos megbetegedésekkel szemben.
A sovány jó minőségű csirkehús sok omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például koszorúbetegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívműködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Nagy mennyiségben találhatóak benne olaj-és linolénsavak, foszfatidok is.
Előnyei közé tartozik még, hogy alacsony a koleszterin szintje, és  zsírban szegény. Viszont zsírtartalma elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül önmagában süthető legyen,-például a grillcsirke-, de a kész hús zsír-és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem más szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnye van a csirkehúsnak. Nem elhanyagolható szempont, hogy a baromfihús fehérjéi – különösen hőkezelve – ritkán váltanak ki allergiát, szemben a tej, tojás és szója fehérjéivel szemben.
Itt ismét fontos megjegyeznünk, hogy mindig nyomonkövethető baromfihúst vásároljunk, vagyis, leellenőrizhető legyen a hús minősége, háttere. Ugyanis sokszor kerülnek az üzletekbe olyan minőségű húsok, amelyeknek bizonytalan a származása, nem lehet tudni, hogy hogyan nevelkedett az állomány, mit evett, kapott e gyógyszereket, szalmonellával fertőzött  állományból származik-e, vagy sem. Egy jó minőségű hús hozzájárulhat jó egészségi állapotunkhoz, míg egy rossz minőséggel sokat is ronthatunk rajta.

Telepeink ezért folyamatos hatósági-állatorvosi felügyelet alatt állnak , a hús minőségét a baromfi keltetéstől, a takarmányozástól a nevelésig és a feldolgozásig a nap 24 órájában szakhatóság ellenőrzi. Nem utolsó sorban termékeink minőségét jelzi az is, hogy házias jellegűek, esztétikailag is vonzóak, mert a húsuk sárgás színűek a csibék sok kukorica fogyasztása következtében.

Kiváló alapanyag egy diétás recepthez, amely könnyedén beilleszthető a diéta étrendünkbe.

(forrás: kalmanhazibaromfi.hu)