Darált dió

Darált dió

Mint a többi csonthéjas magnak, a diónak is előnyös a zsírsavösszetétele. Számos vitamint tartalmaz, vasban, foszforban, káliumban gazdag, magas a diétás rost-tartalma. A diónak azonban van egy olyan értéke,amellyel kitűnik társai közül: jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat.

Ez az anyag egy olyan zsírsav alkotórésze, amelyet a szervezet nem tud előállítani, pedig nélkülözhetetlen a keringési rendszer és az izületek egészségének védelmében.

A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk: a zsírsav mellett fehérjét, ásványi anyagokat, C-vitamint is bőséggel tartalmaz. Enyhén kesernyés ízű, nyersen és főzve egyaránt fogyasztjuk.

A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, húsételek mellé is finom. A franciák a dióból olajat is készítenek, melyet saláta különlegességeikhez használnak.