Étkezési keményítő

Étkezési keményítő

Az étkezési keményítő élelmiszerboltokban kapható, dobozos kiszerelésben, por alakban forgalmazzák, többféle márka létezik.

Használhatjuk tésztafélék, sütemények, torták könnyítésére, állaguk javítására, krémek, levesek, mártások sűrítésére, pudingok, desszertek készítésére.

A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa.

Általában búza-, kukorica-, vagy burgonyakeményítőt tartalmaz, de létezik rizskeményítő is.

Az étkezési keményítőt a liszttel mindig alaposan el kell keverni, és át kell szitálni!

A tésztafélék minőségének javítására az előírt lisztmennyiség bizonyos hányadát kell, hogy tartalmazza.

Ajánlatos a tésztafajták szerint arányítani a következőképpen:

  • Kevert tészta l/4 rész ék; 3/4 rész liszt.
  • Omlós- és piskóta tészta: 1/3 rész ék; 2/3 rész liszt,
  • Zsíros kevert tészta: 3/4 rész ék, 1/4 rész liszt.
  • Az olaszok minden liszthez 1/3 részben ajánlják a rizskeményítő használatát.

Az étkezési keményítővel történő sűrítés nagyon könnyű, és egyszerű.

Kevés hideg folyadékkal (víz, tej, befőttlé, stb.) simára, csomómentesre keverjük, és állandó, folyamatos keveréssel a sűrítendő, már forró krémhez, folyadékhoz adjuk, majd egyszer még felforraljuk. Hosszabb ideig nem szabad főzni, mert a keményítő hatása csökken.

Süteménykészítés esetén, amennyiben étkezési keményítőt ír elő a recept, s nincs kéznél, helyettesíthetjük pudingporral is, vagy egyszerűen liszttel, emiatt nem kell lemondanunk a sütésről.