Koriander

Koriander

A koriander népies neve:bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű

Koriander leírása:

A növény kellemetlen poloskaszagú, hajtásrendszere kopasz. Levelei 1-3-szorosan szárnyasan összetettek, alsó levélkéi széles-tojásdadok, a felső levelek fonalasan sallangosak. Összetett ernyővirágzata gallérlevelek nélküli, az ernyő és az ernyőcskék 3-5 sugarúak. A virágok színe fehér vagy halványrózsaszín. Termései gömbösek, friss állapotban simák, szárítva jellegzetesen felváltva kanyargósan és egyenesen bordázottak. Részterméskékre csak nyomásra esik szét. Illata az érés előrehaladtával kellemes, fűszeres aromájúvá válik.Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.

Koriander elterjedése:

Ősidők óta termesztett fűszernövény, Közép-Európában olykor elvadul. Hazája a Földközi tenger keleti vidéke és Nyugat-Ázsia.Hogyan gyűjtsük a koriander gyógynövényt?


A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra. Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.
Koriander hatóanyagai:Linalool főkomponensű illóolaj, alifás aldehidek, mint a poloskaszagra emlékeztető illatú dekanál.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Koriander?

A növény illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz.

Koriander felhasználása:

A koriander termései emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó sajátságúak és ennek megfelelően emésztési zavarok, mint a teltségérzés, puffadás, enyhe görcsökkel kísért gyomor-bél panaszok, valamint étvágytalanság esetén nyújtanak segítséget. Hashajtószerekben a görcsszerű tüneteket enyhítik, gyógyteakeverékekben illat- és ízkorrigáló anyagként is használatosak. Az illóolajat reuma elleni bedörzsölőszerként alkalmazzák. A drog legnagyobb mennyiségét azonban fűszerként és a likőriparban használják fel. A friss zöld növény kedvelt fűszer.

Tea: Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.
Fűszerként: Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.

A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a "Roemheld-szindróma" (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

Jó tudni a korianderről!

Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

Érdekesség a korianderről.

A koriandert már 3000 éve használják fűszerként. Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek. A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.

Koriander az alábbi gyógynövény kategóriába tartózik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

(forras: gyogynovenyhatarozo.hu)