Leveles tészta

Leveles tészta

A gyors és egyszerű ételek híveinek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga (lehet) a konyhakész leveles tészta. Mindig legyen a mélyhűtőben belőle tartalék! Bár semmi akadálya annak, hogy otthon készítsünk leveles tésztát, de nem érdemes bajlódni vele, ha fontos a gyorsaság. A tészta készre nyújtott és sütőpapírral feltekert változatban is kapható, amelyet csak tölteni kell és mehet a sütőbe. Ennél egyszerűbbet el sem lehet képzelni. Frissen korlátozott ideig használható fel, de lefagyasztható. Egészben, vagy falatokra vágva, kör vagy téglalap alakban, zöldséggel, sonkával vagy rákkal töltve, rengeteg variációban készíthető el..

A konyhakész leveles tészta tuti tipp, ha gyors és egyszerű ételt szeretnénk készíteni, hiszen a hozzávalók esetleg raktáron vannak a mélyhűtőben vagy kamrában és elkészíteni sem bonyolult. A sütőpapírra készre nyújtott változat ma már szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben frissen beszerezhető (remélhetőleg nem tart sokáig, hogy a bio, light és teljes kiőrlésű lisztből készülő változatok is ehhez hasonlóan széles körben megjelenjenek).

Leveles tészta készíthető házilag, illetve szintén friss tészta kapható sima (további előkészítést igénylő, általában 50 dkg kiszerelésű) tésztaként és készre nyújtott változatokban. A különböző gyártók terméke némileg eltérhet egymástól, érdemes többfélét is kipróbálni. A már sütőpapírra nyújtott és feltekert tészta lehet élesztős is, ez ideális pl. túrós táskához, kiflikhez. A készre nyújtott változatból egy-egy adag általában 30-40 dkg, ebből 4 fő részére tudunk vacsorát készíteni. Van amikor a kisebb kiszerelés is elegendő, máskor érdemesebb a nagyobbal készülni (létszám- és receptfüggő). Egyszerűen, változatosan és kreatívan lehet vele dolgozni, kezdő háziasszonyoknak és férfiaknak is nyugodt lélekkel ajánlható!

Milyen módon használhatjuk fel a leveles tésztát?

Készíthetünk belőle húsos, zöldséges, halas lepényeket, falatokat, rétest, felhasználhatjuk ételek “beborítására”, szolgálhat dekorációs célokat, kiválóan alkalmas édes és sós sütemények készítésére is. A leveles tésztából készülő aprósütemények előnye, hogy egyszerűen, gyorsan és az alkalomhoz illő megjelenésben tudjuk elkészíteni, hiszen tésztaszaggató vagy sablon segítségével bármilyen motívumot ki tudunk vágni.

Készíthetünk családi adagot egy-egy lepényből, de akár mini változatot is, ha a lepényt (inkább langyosan vagy hidegen) felkockázzuk, vagy még a sütés előtt ezt elvégezzük (és például muffin sütőformában sütjük). Parti falatokat is készíthetünk. Ebben az esetben a tésztából vágjunk ki 6-8 cm átmérőjű köröket.  Ezeket ízlés szerint tölthetjük (pl. szárított sonka, egy-egy mozzarella golyó), majd hajtsuk félhold alakra. A félholdak tetejét kenjük meg tojássárgájával, megszórhatjuk chilivel, szezámmaggal. A leveles tészta lepény tálalható friss zöldsalátával is. A falatok krémlevesek mellé is ideális kiegészítők. Leveles tészta falatok>>

Természetesen a nem készre nyújtott változattal is dolgozhatunk, ezt tetszés szerinti alakban és vastagságban tudjuk nyújtani. Kiválóan alkalmas “hamis” pogácsák készítésére, ahol a magasság is fontos szempont.

Ha leveles tészta receptet készítünk, gondoljunk arra, hogy a töltelékkel nem borított tésztát tojássárgájával (hígíthatjuk kevés vízzel vagy tejjel) megkenjük, hogy ne égjen el. Ebben segítségünkre lehet egy szilikon ecset. A leveles tészta recepteket általában 200-220 fokon sütjük, a sütési idő ételtől függően alakul.