Mogyorókrém

Mogyorókrém

Cukros mogyorókrémet csészében, langyosan, desszertként kínálhatjuk.

Mogyorókrém házilagos készítéséhez hozzávalók: 10 dkg földimogyoró; 1 l tej; 4 ek cukor; 4 kk liszt.

Elkészítése: Pirítsuk meg a megtisztított földimogyorót, daráljuk le és keverjük össze olajjal (10 dkg mogyoróhoz 1 kk-nyi olajat használjunk.)

Fokozatosan adagoljuk a tejet, keverjük össze, majd cukrozzuk meg, és állandó kevergetés közben forraljuk fel lassú tűzön. Keverjük el a lisztet 4 ek vízben, adjuk a tejhez, és gyenge tűzön, besűrűsödésig főzzük.

Másképpen: Kétségtelen, hogy a legtöbb gyerek kedvence között ott van a mogyorókrém. A bolti, nem túl egészséges változatok helyett könnyedén tudunk házilag készíteni másfajta mogyorókrémet. Ezt aztán kenhetjük kenyérre, süteményre, vagy kekszekbe is tölthetjük.

Ez a "reform" mogyorókrém nem olyan, mint a bolti. Nagyon finom, de más. Viszont ha pl. egy kisgyereknek kezdetektől ilyet adunk, akkor számára ez lesz a jó. Hozzávalók ( 20 dkg-hoz): 10 dkg karobos mogyorópehely (Nutellino); 5 dkg vaj; 1 ek édes tejsavópor; 1 nagy ek termelői méz.

A karobos mogyorópehely Nutellino néven reform boltokban, illetve web áruházakban szerezhető be.

A karob a kakaópor helyettesítésére szolgál, eleve édes, és nem tartalmaz koffeint, így kvázi rászokni sem lehet.

A karobos pelyhet tehát kávédarálón aprítsuk olyan finomra, amennyire csak lehet.

Tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a tejsavóport, majd keverjük bele a mézet, és az olvasztott vajat is.

Szobahőmérsékleten kenhető állagú, de ha nem fogyasztjuk el 1-2 nap alatt ezt a mennyiséget, akkor tegyük egy üvegbe, és hűtőben sokáig eláll.

(forras: videkize.hu)