Paradicsomlé

Paradicsomlé

Mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a rákbetegségek kockázatát, de bizonyos növényeknél még inkább megmutatkozik az eddigi tudományos bizonyítékok alapján, hogy erősebb rákellenes hatással bírnak, mint más növények. A folsavban gazdag növények például jobban védhetnek a hasnyálmirigyrák ellen, a karotinoidokban dús növények a száj-, a garat-, a gége- és a tüdőrák ellen, a béta-karotinban és C-vitaminban gazdagok a nyelőcsőrák ellen, a sok likopint tartalmazók pedig a prosztatarák ellen.

Bármilyen formában fogyasztjuk a paradicsomot, jót fog tenniA közelmúlt kutatási egyértelműen megállapították, hogy a sejtjeinket érő oxidatív stressznek alapvető szerepe van a krónikus betegségek – rák, szívbetegség – kialakulásában. A likopin antioxidáns tulajdonságánál fogva képes megvédeni ettől a káros hatástól. A likopin leggazdagabb forrása a paradicsom és a paradicsomtartalmú élelmiszerek. De minden piros színű gyümölcsben megtalálható, főként a görögdinnyében és a rózsaszín grépfrútban, valamint a kajszibarackban. A likopin ajánlott napi adagja 35 mg, amit például napi két pohár paradicsomlé elfogyasztásával könnyen biztosíthatunk. De a nyers paradicsom vagy a paradicsomos étkek fogyasztása is gazdag forrást jelentenek. A paradicsom likopintartalma azonban változó, minél érettebb, minél pirosabb, annál több benne a likopin.

A mediterrán étrendben sok a zöldség és a gyümölcs, köztük a paradicsom is, és sokan ezzel is összefügésbe hozzák, hogy a régióban sokkal kisebb a rákbetegségek előfordulása. Egy massachusetts−i vizsgálat során megállapították, hogy a sok paradicsomfogyasztással lehet összefüggésben a rákos betegségek 50 százalékos csökkenése, míg a répa és más karotinodban gazdag zöldség fogyasztásánál nem mutattak ki ilyen hatást. Más kutatásban is bebizonyosodott, hogy noha a likopin egy karotinoid, a rákellenes hatás a likopinhoz köthető, más karotinoidokhoz nem. A likopinnak van a legerősebb antioxidáns hatása a karotinoidok között.

Az eddigi kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a prosztatarák kockázata szempontjából nem mindegy, hogy valaki kevés vagy sok paradicsomot vagy paradicsomtartalmú élelmiszert – paradicsomlevest, levet, szószt – fogyaszt, és hogy a vérében kevesebb vagy több, a paradicsomban található likopin, mely a zöldség piros színét adja. A sok paradicsom illetve likopinban gazdag élelmiszerek fogyasztása ugyanis 40 százalékkal is csökkentheti a prosztatarák kockázatát, és csökkenti a rákos sejtek aktivitását, valamint a már kialakult betegségnél javítja a túlélési esélyt és késlelteti a betegség előrehaladását.

A prosztatarákon kívül a likopin jótékony hatását más daganatos betegségekkel összefüggésben is kimutatták már, többek között a bőr, a tüdő, a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél, a hasnyálmirigy, az emlő, és a méhnyak rákos megbetegedéseinél.

A likopin jótékony hatásáért elsősorban antioxidáns tulajdonságát tartják felelősnek, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy más módon is befolyásolja egészségünket, például módosítja a sejtek közötti kommunikációt, valamint hat az immunrendszer, a hormonrendszer és az anyagcsere működésére is.

A kutatási eredmények figyelemreméltóak, és azt sejtetik, hogy a paradicsom és a likopinfogyasztás a már létező rákterápiák mellett fontos kiegészítő szerepet tölthet be a rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában.
A nagymértékű likopinfogyasztás egy biztonságos módja lehet annak, hogy csökkentsük a rákos betegségek kockázatát, de más súlyos betegségek, például az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és az időskori látásromlás megelőzésében is fontos szerepe van. −Forrás: 1. Br J Cancer >v.104(7); Mar 29, 2011 >PMC3068500, 2. J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5):563-9., kép− Eksimaru

Élettani hatásai

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi nagy termésű; paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt. Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító betegségekkel szemben is. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak, akik bizony nem fogyaszthatnak paradicsomot, mert allergiás reakciókat is kiválthat, de szerencsére ők vannak kisebb számban.

A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű de nagyon jó hatással van az egész testre. 
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében. Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában. Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elő, ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek.
A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában. Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben szintén A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz.

Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag szervezetből történő eltávolításában.

A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul. Szinte hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb mindig az otthon, bio körülmények között termelt paradicsom, bár a termesztése munkaigényes, de azt gondolom a fenti sorokat olvasva, megéri a fáradságot.

Elkészítése

A több adag aszalt paradicsom meg a múltkori hámozottparadicsom-befőtt után a hétvégi, szinte már szokásos bő 5 kiló paradicsomból levet készítettem (valójában nem mind volt igazán alkalmas erre, meg friss fogyasztásra sem árt, ha marad valamennyi). Ez az alapanyag is a rostos fajta paradicsom volt, úgyhogy inkább paradicsomszósz, mintsem ivólé állagú lett (utóbbihoz hígítani kellett volna).

A megmosott paradicsomokat forró vízbe mártottam, hogy le tudjam húzni a héjukat. Utána kettévágtam őket, és eltávolítottam a csomájuknál található kis zöld részt. A nagyobbakat még tovább daraboltam. Felfőztem, hogy némi levet engedjen és puhuljon valamennyit, majd összeturmixoltam (mivel az enyém csak egy kis kézi mixer, nem akartam a nyers paradicsommal túráztatni). Jól felforraltam, majd egy üvegkancsó segítségével üvegekbe töltöttem (a jól bevált Kubus üvegekből még sikerült összeszednem elegendőt). Lezártam, és egy pléddel kibélelt ládába fektettem őket. A végén az egészet betakartam, így hagyom kihűlni.

Kacérkodtam a ketchupkészítéssel is, de végül úgy döntöttem, hogy inkább majd felhasználáskor fűszerezem kedvemre. (Amúgy a ketchup nem igazán megy nálam, minden bizonnyal azért, mert túl édes és túl kevés köze van a paradicsomhoz. Házilag persze minden más...)
4,5 kilónyi paradicsomból lett 10 üveggel (0,33 literes) + még maradt egy kis kóstoló - vagyis kb. 35 Ft/üveg befektetést igényelt, és mérsékelt mennyiségű munka volt vele.