A sóról

A só, azaz a nátrium-klorid természetes ásványi anyag. Kémiai összetétele 40% nátrium és 60 % klór. Tiszta formában színtelen, szagtalan, a vízben tökéletesen oldódik, szemcsés szerkezetű. Szennyeződéstől függően szürkés, vöröses, barnás vagy kékes színű lehet.
Értékes és fontos elem, nem helyettesíthető mással. Már több mint 3000 éve bányássza az ember. A legrégebben használt természeti kincsünk, életünk alapja. Egy időben fontos fizetőeszköz volt. Az időszámítás előtt fehér aranynak nevezték, ezzel hangsúlyozva értékét és fontosságát. Mára a fontossága mit sem változott, azonban a tömegtermelésnek köszönhetően olcsó, mindenki által könnyen hozzáférhető termékké vált.

A só keletkezése

A földtörténet folyamán a tengerek kiszáradásakor a vízben található só (kb. 3%) egyre sűrűbbé vált, és a végén a kiszáradt tengerfenék legmélyebben fekvő részén a víz teljes elpárolgása után, sómezők maradtak vissza. Napjainkban a Holt-tenger esetében figyelhető meg ez a folyamat. Ezek a sómezők a földkéreg mozgása következtében a föld alá kerültek. Az idő múltával a földrétegek csuszamlása, szakadása, összenyomódása hatására ezen sómezők mind elhelyezkedésükben, mind összetételükben nagy változásokon estek át. Így jöttek létre a föld mélyén lévő kősó mezők.

Bányászata

A kősót, vagy más néven asztali sót szilárd halmazállapotban, bányászással nyerjük ki. A bányákban folyosószerű vájatok készülnek. Ezek akár 20 m szélesek, 20 m magasak és több száz méter hosszúak is lehetnek. A bányászott só kristályai különböző szemcseméretűek. Őrléssel, rostálással, tisztítással kerülnek feldolgozásra. Lényeges, hogy a természet által az idők folyamán a só közé lerakódott egyéb ásványi és szennyező anyagok nem kerülnek kivonásra a bányászott sóból. Ezért ezt a módszert csak a jó minőségű sólelőhelyek esetében alkalmazzák. Általában a kősó nátrium-klorid tartalma 97-98%.

A vákuum sót a sóréteg feloldásával nyerik ki. Ahol rosszabbak a természeti adottságok, ott mély furatot vágnak. Ebbe két acél csövet helyeznek. Az egyiken forró vizet töltenek a sórétegbe. Ez feloldja a sót, a másikon kiszivattyúzzák a sós vizet. A kitermelt sólé nagy tartályokba kerül, ahol azt vegyileg tisztítják. A tiszta sólé felemelkedik a tartály felső, a szennyeződés leülepedik a tartály alsó részébe. A tiszta sóoldatot a lepárló berendezésben kristályosítják ki. Innen a párolt só elnevezés. Ezzel a módszerrel 99,6 % tisztaságú nátrium-klorid állítható elő.

A tengeri sót közvetlenül a tengervízből nyerik ki. A sós tengervizet lapos, nagy méretű tartályokba engedik, amelyekből a víz elpárolog. Ezt többször megismétlik, közben az oldatot kezelik, majd a sűrű, tiszta sós levet egy másik tartályba átfejtik és kristályosítják. Ezt a sót malmokban a kívánt szemcsenagyságra őrlik. A tengeri só természetes jódot tartalmaz, akár 5 mg/kg mennyiségben. A tengervíz átlagos sótartalma 3,5 %. Pl. a Balti-tenger 1%, a Földköz- tenger 4%, a Holt-tenger 30% sót tartalmaz.

A só felhasználása

A só az emberi és az állati táplálékoknak pótolhatatlan része. Az étkezési só a szervezet elsődleges nátrium-klorid forrása, testünk létfontosságú összetevője. Az emberek használják ételek ízesítésére, élelmiszeripari termékek gyártásához, tartósításhoz.
Az állatok étrendjében a takarmányokon keresztül, valamint a sajtolt sók nyalatásával biztosítják a szükséges mennyiséget.

Az orvostudomány a vér helyettesítőjeként használja fiziológiai konyhasóoldat formájában.
A legnagyobb felhasználó az ipar. Minden területén használják vízlágyító berendezésekben segédanyagként, az ioncserélők regenerálására. A textiliparban festésre. A bőr-és béliparban tartósításra.

Az élelmiszeriparban ízesítésre, konzerválásra. A vegyipar mint alapanyagot használja a sót. Például a fémes nátrium, nátrium-szulfát, szóda, klór, sósavak, sós lúgok, szalmiák, klórmész, stb. alapanyagául szolgál. Ezek az anyagok aztán vagy alapanyagként vagy segédanyagként további feldolgozásra kerülnek.
Belőlük készülnek például a műszálak, műanyagok, papír, cellulóz, festékek, szappanok, gyógyszerek, fertőtlenítő szerek, szerves oldó anyagok, stb.

(forrás: compex-so.hu)