Sulyom

Sulyom

Álló- és lassú folyóvizek ősrégi, vizet borító vad növénye. Üde, fűzöld színű, körkörösen elhelyezkedő levélrózsájával, piciny, fehér, kehelyszerü virágaival díszít. Sulyomtermése különleges alakulású és ízletes, tápdús csemege.
Származása, elterjedése. Európa, Ázsia vizeinek növénye. Hazánkban az Alföldön közismert vízinövény a holtágakban, csatornákban.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége közvetett. A nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak. Termése viszont nagyon ízletes, ehető (régen termesztették és vadon gyűjtötték), keményítőben gazdag. Egy-egy termés 3 x 5 cm nagyságú, 8 g tömegű.

Növénytani jellemzői

Egyéves, lágy szárú, érdekes szerveződésű vízinövény. Rombusz alakú levelei - különböző hosszúságú levélnyele miatt - tetszetős levélrózsában mozaikszerűen helyezkednek el. A levélnyeleken 3-4 cm-es, felfújt sejtközi járatok (dudorok) tartják víz színén a növényt. Virágai kicsinyek, fehérek, hímnősek, a levél fölé emelkednek, a megtermékenyülésük után a levelek alá hajlanak. 3-4 ágú (szarvú) sulyomtermése közvetlenül a levélzet alatt, a vízben fejlődik ki.

A termés hegyes szarva a csészelevelekből alakul. Az érett termések nyár végén leválnak a növényről, és lehorgonyoznak az iszapban. Tavasszal, a víz felmelegedésekor csíráznak ki. A víz alatti hajtásokon széles levelek, lebegő és hosszú rögzítőgyökerek fejlődnek. A sulyomtermés fiatalon zöld, zöldesbarna, éretten fekete színű, belseje fehér. Terméshéja fokozatosan megkeményedik.

Élettényezők iránti igénye. Nagy hő- és fényigényű, ezért csak kellően felmelegedett vizekben tenyészik és hoz termést.

Alakjai között a két-, a három- és a négyszarvú ismeretes. Nálunk leginkább a négy- és a háromszarvú fordul elő. Nemesített fajtáiról nem tudunk.

Termesztése nagyon egyszerű, nem igényel külön müveletet. A vízből beszerzett, beérett sulymot ősszel szórjuk a víz iszapjába. A víz mélysége legalább 1 m legyen, vegyszert, szennyeződést ne tartalmazzon.

Feldolgozása, hasznosítása

Kerti medencékben, tavacskákban különleges díszítőelem. (Kisebb halastavakban árnyékoló növény.)

Szárazkötészetben beérett termése különleges hatású. Termése nyersen értékes és ízletes csemege. Főzve hasonlóképpen fogyasztható.

Elkészítése

Sulyom főzve. A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető.