Tej

Tej

Tej összetétele

A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.

  • Tejzsír: melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található
  • Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
  • Tejcukor: laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid


Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek, a tej hasmenést, rosszullétet okoz. Ezeknek az enzimeknek a mennyisége az elválasztás után csökken. Vannak olyan emberek, amelyek különösen erre a típusra érzékenyek, ők tejcukor-, vagy más néven laktóz érzékenyek. Nekik egy külön eljárással lehet csak tejtermékeket előállítani, amelyben a laktózt egy másik diszacharid, például szacharóz helyettesíti.

Vitaminok

  • B2-vitamin
  • B12-vitamin
  • B6-vitamin

Ásványi anyagok

  • kalcium- (Ca)
  • foszfor- (P)
  • szelén- (Se)

Fogyasztási tejek

  • Tej: Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy palackban, hő kezelten, változó zsírtartalommal kerül forgalomba
  • Laktózmentes tej: a tejcukrot (laktózt) megemészteni képtelen fogyasztóknak készül.
  • Diétás tej: kevés a cukor- és zsírtartalma

A tej fehérjéje, a kazein könnyen emészthető – mely a homogénezés és a pasztőrözés után még tovább javul - purinban és nitrogénben szegény. A tejzsír jól emészthető, előnyös a zsírsavösszetétele, az egyik legfontosabb természetes emulzió. Zsírtartalmának nagy része nem bomlik le, a májat elkerülve közvetlenül szívódik fel a bélből a szervezeten belüli felhasználási helyre.

Jellemző szénhidrátja a laktóz (tejcukor), amely elősegíti az ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium és a foszfor felszívódását. A tejcukrot az emésztés során a laktáz enzim a bélben galaktózra és glukózra bontja. Ezeket a tejsavbaktériumok tejsavvá erjesztik, ez biztosítja a vastagbél megfelelő savanyú környezetét. A laktózt a gyógyszer- és tápszeripar is felhasználja.

A tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré: 10 mg/100 g - a nagyobb zsírtartalmú tejben valamivel több a koleszterin. Ásványi anyagai: nátrium, kálium, kalcium és magnézium, nyomokban fellelhető még a vas, a mangán, a réz, az ólom, az alumínium és a jód. Fontos szerepe van a csontképzésben a kalciumnak és a foszforsavas sóknak.

Különösen fontos B-vitamin-forrás, de az összes vitamint tartalmazza: A-, D-, E- és K-vitamin a tejzsírhoz kötődve találhatók meg a tejben. Vitamintartalmának fontos táplálkozás-élettani és technológiai szerepe van.

Kik nem fogyaszthatnak tejet?

Nem fogyaszthatnak tejet a tejfehérje- és tejcukor- (laktóz) érzékenységben szenvedők.

Nem tervezhetik be étrendjükbe, nem használhatják fel ételkészítéshez a fenilketonúriában szenvedők sem.

A tejfélék anyatej pótlására nem alkalmasak, tápanyagainak aránya nem biztosítja megfelelően az újszülöttek és a csecsemők súlynövekedését, fejlődését.