Tojás

Tojás

A tojás olcsó, finom és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, nem igényel különleges körülményeket és főzési eljárásokat.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája.

Átlagos tápanyagtartalma:

  • 68 kcal
  • 5,4 gramm fehérje
  • 4,8 gramm zsír
  • 0,3 gramm szénhidrát

Vitamintartalma szintén jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pédául C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.

Benne található ásványi anyagok:

  • foszfor
  • vas
  • cink
  • kalcium
  • kálium
  • nátrium
  • szelén
  • magnézium

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.

Mit takar a jelzés a tojáson?

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni. Fontos, hogy amikor tojást vásárolsz, figyeld a héján található regisztrációs számot, mely mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik és a következőket jelenti:

  • 0: biotojást
  • 1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszert,
  • 2: különböző istállózott, de nem ketreces tartást
  • 3: ketreces tartási módot.

Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, mely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. A tojás csomagolóanyagán található regisztrációs szám minden esetben a csomagolásra és a fogyaszthatóságra vonatkozik. Jelöli a csomagolás helyét, a szavatosságot és – nem kötelezően – a tojás dátumát is.

Mitől egészséges?

A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

  • A-vitamin: szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
  • D-vitamin: szabályozz a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést.
  • E-vitamin: akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.
  • B-vitamin csoport tagjai: szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését.
  • Foszfor: építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára.
  • Vas: nélkülözhetetlen a hemoglobinképződéshez.
  • Cink: számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését.
  • Kalcium: lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.

Koleszterin és tojás

A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Egészséges emberben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vérszint kóros emelkedését, mert a már föl nem használt és így fölöslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az elimináció. Az elimináció a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint.

Általában az ételekben levő anyagmennyiségeket 100 g nyers élelmiszerre vonatkoztatják, így mindig érdemes figyelni erre a tojás kapcsán: a héj nélküli tojás súlya körülbelül 52 g, azaz teljes tojás esetében a 100 g-ra vonatkozó adatok gyakorlatilag 2 db tojásnak felelnek meg.

A tojás viszonylagosan magas koleszterintartalmából fakasztott tojásellenes hisztéria egyes túlbuzgói gyakorta csúsztatták az 1 db tojás mellé a 100 g-ra vonatkozó koleszterin mennyiségét.

Tehát az alkalmankénti - akár másnaponta - nagyobb koleszterinfogyasztás, legyen az belsőség vagy soktojásos rántotta, nem vezet a vérszint emelkedéséhez. Ráadásul mindkét eledel hatékonyan beindítja és működteti az emésztés folyamatát, mely hozzájárul az elimináció fokozódásához is.

(forrás: femina.hu)