Omega 3 zsírsav jelentősége

Az omega-3 zsírsavak jelentősége

Az omega-3 zsírsavak az idegek, az izmok és szem működéséhez nélkülözhetetlenek. Megelőző hatást tulajdonítanak nekik többek között a kardiovaszkuláris betegségek kapcsán, és alapvető biológiai jelentőségük van minden létfontosságú szerv eikozanoid anyagcseréjében, illetve fontos építőelemei a sejtmembránnak és a szöveti hormonoknak. Az eikozanoidok ugyanakkor hormonszerű anyagok, melyek legkülönbözőbb módon vannak hatással a szervezetre és a testben játszódó folyamatokra. Szabályozzák a gyulladásokat, az agyi és szív-érrendszeri funkciókat, valamint az immunrendszert. Zsírsavak találhatók minden sejtmembránban és a sejtek egy sor alkotórészében, és ott a hormonokhoz hasonlóan szabályozzák a sejt különböző funkcióit.

omega 3, omega 3 zsírsav, halolaj

Az omega-3 zsírsavak emiatt az eikozanoid hormoncsoport szabályozói. Befolyásolják annak működését is. Az EPA (eicosapentaénsav) és DHA (docosahexaénsav) nevű omega-3 zsírsavakból képződő eikozanoidokat Dr. Barry Sears „jó” eikozanoidoknak nevezi. Alvadásgátló tulajdonsággal rendelkeznek és tágítják a véredényeket. Ez pozitív hatással van pl. szívkeringési betegségek esetében. Továbbá ezeknek a hormonoknak gyulladásgátló hatása is van, ami szintén az arterioszklerotikus betegségek esetében jelent jótékony hatást. Az arachidonsav (AA) nevű omega-6 zsírsavhoz azonban „rossz” tulajdonságokat kapcsol. Fokozza a véralvadást és ezzel a trombózis veszélyét, és a sejtekre gyulladásfokozó hatással van.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag az inkább pozitív tulajdonságú eikozanoidok képződése a cél. A szervezet jó közérzete szempontjából sokkal inkább az a fontos, hogy elérjük az eikozanoidok egyensúlyát. Ezen okból ajánlott az EPA/DHA és AA egymáshoz viszonyított arányát a felvett táplálék útján szabályozni: általában érdemes az AA felvételét csökkenteni, és az EPA és DHA fogyasztását növelni.

 

Az óvó hatású omega-3 zsírsavak és a csendes gyulladások

Egy egész sor tudományos elemzés van, amely alátámasztja a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás pozitív, védő szerepét. Az omega-3 zsírsavakat a kardiovaszkuláris és gyulladásos betegségek visszaszorításában fontos tényezőként tartják számon: pozitívan hatnak az anyagcserére, javítják a szervi funkciókat az érelmeszesedés megelőzésével, és gyulladásgátló hatásuk van. Ésszerűnek mutatkozott megelőző és terapeutikus alkalmazása a különböző kardiovaszkuláris betegségek, mint pl. szívritmuszavarok és szívinfarktus esetében is.

Ez nem utolsósorban a gyulladásgátló eikozanoidok fokozott termelésére ható pozitív befolyásában rejlik. Fordított esetben a helytelen táplálkozás csendes (szubklinikai) gyulladásokat eredményezhet. Ezek Dr. Barry Sears szerint akkor alakulnak ki, ha a következő tényezők összejátszanak és kizökkentik a szervezetet a hormonális egyensúly állapotából: túlzott kalória és omega-6 zsírsav bevitel, szénhidrátok és fehérjék kiegyensúlyozatlan aránya, túl kevés omega-3 zsírsav bevitel. Ez az állapot észrevétlenül elősegítheti a krónikus betegségek kialakulását.

Észrevétlen kialakulásuk miatt a táplálkozással előidézett gyulladásokat gyakran csak akkor veszik észre, ha már bekövetkeztek a belső szervek első károsodásai. Dr. Barry Sears tudományos kutatásai keretében megmutatta, hogy ezek a károsodások krónikus betegségek, mint pl. túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, koronáris szívbetegségek és reumás ízületi gyulladás kiváltóivá válhatnak. Ellentétes esetben ez azt is jelenti, hogy egy olyan gyulladásellenes táplálkozási mód, mint a Zóna-diéta, az ún. csendes gyulladások kialakulását akadályozza, illetve már fennálló gyulladások esetében jótékony hatást fejt ki. A táplálékokat valójában gyógyszerként kell kezelni: pontosan bevéve a kívánt hatást fogják kifejteni a hormonokra.

További szövetségeseink lehetnek a csendes gyulladások elkerülésében a polifenolok, azaz olyan fotokémiai anyagok, melyek a gyümölcsök és zöldségek színét adják. Minél erősebb a színe az adott élelmiszernek, annál nagyobb benne a polifenolok aránya. Az olívaolaj is, melyet Dr. Barry Sears fontos étolajként ajánl, tartalmaz polifenolokat.

Itt tudsz Omega 3 termékeket vásárolni!

omega 3, omega 3 zsírsav, halolaj