B2 vitamin

B2 vitamin

Vízben oldódó vitamin. A szervezetben B2-vitamin nélkül semmi sem működik. Ez a vitamin a tiaminhoz hasonlóan, szervezetünk energia-felszabadító folyamataira hat.

Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamat életfontosságú eleme a B2-vitamin. Fontos a vörösvérsejtek képzésében és lebontásában. Segít a máj méregtelenítő működésében. Elengedhetetlen az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez. A B2-vitamin a szem anyagcsere folyamataihoz is szükséges. Feltehetően fényvédő képességgel is rendelkezik, így a szürkületi látáshoz nélkülözhetetlen.

Az idegrendszerben az idegsejtnyúlványok védőburkának, a mielinhüvelynek az épségét biztosítja. A B2-vitamintól egészséges a bőr, a köröm és a haj. Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében. Súlyos B2-vitamin hiány rendkívül ritkán fordul elő. A riboflavinhiány első tünetei pszichikai jellegűek. Ilyen a fáradékonyság és a koncentrációképesség csökkenése. Ehhez csatlakozhat a szájzug berepedése, a bőr pikkelyesen hámlani kezd és vörös foltok jelennek meg rajta.

A krónikus alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, emésztési zavarok és a vegetarianizmus is előidézhetnek B2-vitamin hiányt. A B2-vitamin több élelmiszerben is megtalálható. Különösen gazdag forrása a tej, a sajt, a hús, a tojás és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, máj, vese, hal, tojás, leveles 
zöldfőzelékek. Napi fél liter tej már fedezi a szükségletet. Az élesztő a B2-vitaminban leggazdagabb élelmiszer. Arra vigyázzunk, hogy ne fogyasszuk rendszeresen, mert köszvényt okozhat. Ha szervezetünk B2-vitamin szintje meghaladná a szükséges mértéket a vese kiválasztja a felesleget.