Béta karotin

Béta karotin

A leggyakrabban ételszínezékként használt sárgás színt adó béta-karotin az A-vitamin elővitaminja (provitaminja), amelyből a szervezet szükségleteinek megfelelően A-vitamint tud képezni a májban, amelyet a testünk aztán hasznosítani tud. Antioxidáns, erősíti az immunrendszert.

A béta-karotin segít az egészséges nyálkahártyák megőrzésében, gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést, részt vesz az immuglobulinok képzésében, segíthet a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében. Kiemelten hatékony a tüdő, bőr, méhnyak, gyomor és béldaganatok megelőzésében. A béta-karotinból kialakuló A-vitamin azért véd a ráktól, mert elősegíti a sejtek egészséges differenciálódását, így megelőzi a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.

Fontos a jó látás megőrzéséért, csökkentheti a koleszterin szintet, a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szürke hályog kialakulásának a kockázatát. Szedése biztonságosabb az A-vitaminnál, mert béta-karotinból csak annyit alakít át a szervezetünk A-vitaminná, amennyire szüksége van.

A béta-karotin forrásai zöld és a narancsszínű zöldségek és gyümölcsök. Ezen belül is a legjelentősebbek a rebarbara, a paraj, a sárgarépa, a sárgadinnye, a barack, a mangó.

A felnőtteknek ajánlott napi bevitel 15 mg. Nagy mennyiségben történő fogyasztása sem veszélyes, bár ilyenkor a bőrt sárgás árnyalatúra színezheti. Hiányában A-vitamin hiány alakulhat ki, ennek eredményeképp pedig szürkületi vakság, vérképzési problémák, hasmenés, bőrproblémák, és sok egyéb betegség léphet fel.

Jelentősebb mennyiségű alkohol mellett fogyasztva a májban toxikus hatású lehet, így alkoholistáknak nem ajánlott. Aki hosszabb ideig fogyaszt nagyobb mennyiségben béta-karotint, annak ajánlott E-vitamin fogyasztása is, mivel nagy mennyiségben és tartósan csökkentheti ennek szintjét a szervezetben. A legújabb kutatások nem javasolják a dohányzóknak a béta-karotint, mivel az ő esetükben megnövelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.