E-vitamin

E-vitamin

Az E vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története csak a XX. század elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik.

Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

E vitamin megjelenési formái:

 

  • D-alfa-tokoferol: ez az E vitamin természetes és igen jól felszívódó formája.
  • D-alfa-tokoferil-acetát: az E vitamint egy ecethez hasonló molekulával kombinálták, hogy ez által nagyobb stabilitást nyerjen, ez a legjobb formája a szívbetegségek megelőzésére, a legtöbb orvosi kísérlet során is ezt használták.
  • D-alfa-tokoferil-szukcinát: ezt a szintén stabil E vitamin fajtát alkalmazták a legtöbb rákellenes kutatásban.

 

E vitamin élettani hatásai:

  • Az E vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket.
  • E vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi.
  • Segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, és csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát.
  • Csökkentheti a különféle (tüdő, végbél, mell, gége) rákfajták kockázatát.
  • Lelassítja az öregedés folyamatát, a ráncok megjelenését is késleltetheti.
  • Enyhíthet a premenstruációs tüneteket.
  • A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat.
  • különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában.
  • a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
  • erősítik az immunrendszert, amely a fertőzésektől védi a szervezetünket.

 

E vitamin természetes forrásai:

  • búzacsíraolaj
  • napraforgómag
  • mogyoró
  • mandula
  • édes burgonya
  • müzli
  • Felszívódását segítő tényezők:
  • C vitamin és szelén egyidejű fogyasztása
  • Felszívódását gátló tényezők:
  • magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
  • a margarinfélékben és félkész termékekben előforduló transzzsírsavak
  • légszennyeződés
  • fogamzásgátló tabletták
  • túladagolt réz, mangán
  • szervetlen vas (vas II-szulfát) fogyasztása  esetén tönkremegy az E vitamin, ezért szerves formátum (vas II glukonát, citrát) javasolt