Élelmi rost

Élelmi rost

Manapság annyi figyelmet szentelünk a szénhidrátoknak, a fehérjének és a zsírnak, hogy a rostokról könnyen megfeledkezhetünk. Diétázáskor éppen a rost az, amire a leginkább érdemes összpontosítani.

A rosttól, az étel emészthetetlen részétől lesznek jó ropogósak a gabonaszemek, a gyümölcsök és a zöldségek. Miután a szervezetünk képtelen megemészteni, a rost úgy megy keresztül az emésztőrendszeren, hogy nem gyarapítja a felvett kalóriák számát.

A rost tökéletes fogyókúrás étel, 0 kalóriás és laktató. A "Lépésről lépésre" módszer segítségével egy 12 hetes kúra során sajátíthatja el a súlycsökkentés egyszerű fortélyait. Ismerje meg a programrot, kattintson ide: Lépésről lépésre

Az Egyesült Államokban a kutatók tíz éven keresztül nyomon követték 2909 férfi és nő étrendjét. Akik rostokban gazdag ételeket választottak, a vizsgált időszak végén átlagban csaknem öt kilóval kevesebbet nyomtak, mint azok, akik csak nagyon kevés rostot fogyasztottak

Valószínűleg más téren is ez a csoport bizonyult egészségesebbnek, hiszen a rostdús ételek csökkentik az LDL, a "rossz" koleszterin mennyiségét. A Torontói Egyetem kutatói a közelmúltban kimutatták, hogy olyan étrenddel, amelyben a felvett energia több mint egyharmada rostos ételekből, így gyümölcs- és zöldségfélékből, valamint dió- és mogyorófélékből származik, 33%- kal csökkenthető az LDL koleszterin mennyisége a szervezetben. A rostban gazdag étrendet választó önkéntesek LDL-szintje már az első héten csökkent.

A rostfogyasztóknál a felnőttkori cukorbetegség kialakulása is kevésbé valószínű. A Harvard Egyetem kutatói jelentős megállapításra jutottak ezen a területen. Kimutatták, hogy azoknál volt a legkisebb a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, akik a legtöbb teljes kiőrlésű gabonatermékekből származó rostot fogyasztották; ezek az emberek 30%-kal kevésbé voltak veszélyeztetettek.

A kutatók többszörösen kimutatták, hogy a rostot bőségesen fogyasztók körében a rák több fajtájának is kisebb a kockázata. A szakemberek szerint a növényi eredetű élelmiszereken alapuló egészséges étrend legalább egyharmadával csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.