Folsav

Folsav

Terhesség, szoptatás ideje alatt a nők folsav igénye megnő, sőt már a teherbe esést megelőzően ajánlott az étrend folsavval való kiegészítése.

A termék magas folsav tartalommal (tablettánként 800 µg) rendelkezik, ezért fogyasztása ajánlott:
  • terhességet tervező nőknek, legkésőbb a terhesség kezdete előtt 4 héttel- terheseknek- szoptató anyáknak
Alkalmazási javaslat:
  • Naponta 1 tablettát bő folyadékkal lenyelni.
A termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ezért vegetáriánusok is fogyaszthatják.

A folsavhiány következtében kialakuló betegségek tünetei:

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértestek jelennek meg, tünetként nyelvgyulladás, gyomor-bélrendszeri rendellenességek tapasztalhatók. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Túladagolás:

A folsavat - vízben oldható vitamin lévén - nem lehet túladagolni, kiegészítésképpen mégis legfeljebb napi 1000 mikrogramm (1 mg) fogyasztása ajánlott, mert nagyobb dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit. Ez utóbbi különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. Ezenkívül a túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.Habár a folsav mellékhatásai igen ritkán, és leginkább csak fokozottan nagy mennyiség (több, mint 15000 mikrogramm) bevitele esetén fordulnak elő, azért felléphetnek gyomor problémák, alvás problémák, bőr irritáció, vagy egyes betegségek rohamai.

Forrás: www.umm.edu