Gamma - linolénsav

Gamma - linolénsav

Más növényektől eltérően, a ligetszépe pompás színekben tündöklő virágaiban, kíváncsi szemek csupán az est leszálltával gyönyörködhetnek. A fénylő, sárga virágok még napfelkelte előtt elpusztulnak, hogy aztán másnap este már új virágok díszítsék a növényt, legfőképpen a nők gyönyörűségére.

Már az észak-amerikai indián őslakosok is ismerték gyógyító hatását. Levelét és szárát párolva, gyökerét szárítva fogyasztották légzési nehézségek esetén, megfázás tüneteinek, vagy éppen bőrproblémák kezelésére. A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a király mindent gyógyító szere" -ként csodálták. A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja, a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma linolénsav.

A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vonnak a hozzávalók. A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma linolénsav. így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint, felnőtteknél a naponta bevitt kalória 3 %-át, szoptatós anyák és gyermekek esetében 5 %-át telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük. Például olyanoknak, mint, ami a ligetszépében található.

A telítetlen zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak, semlegesítik a test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok keletkezését.

A ligetszépe olaj mérsékli a reumás jellegű ízületi gyulladást. A glasgow-i egyetem kutatása során reumás jellegű gyulladásos betegeken vizsgálták az olaj hatását. Egy csoport páciens ligetszépe olajat, egy másik, ligetszépe + halolaj kombinációját, a marodék pedig hatóanyagot nem tartalmazó anyagot kapott. Az első csoportból a betegek 83%-ának annyira enyhültek a fájdalmai, hogy csökkenthették a szedett fájdalomcsillapítók mennyiségét, illetve el is hagyhatták. A második csoport 94%-a tehette ugyanezt, míg a harmadikból 34% számolt be javulásról. A javulás 2-4 hónapon belül volt észlelhető. Tapasztalatok szerint napi 3x 1-2 ligetszépe, 3x 1 szójalecitin és napi 1 nagy dózisú E-vitamin együttes adása még fokozta a leírt eredményt.

Jótékonynak bizonyult a ligetszépe olaj a menstruációt megelőző tünetek és az az alatti fájdalom enyhítésében is. Egy Nagy-Britanniában folytatott vizsgálatban 3x2 kapszula ligetszépe olaj a nők 67%-át tünetmentessé, 22%-át részlegesen tünetmentessé tette, és csak 11 %-nál nem hozott enyhülést.

A ligetszépe olaj segíti a túlzott alkoholfogyasztásról való leszokást is, és enyhíti a másnaposságot. Ezen felül védi a májat, annak enzimtermelését, amire egyébként az alkohol káros hatással van.

Érrendszeri betegségben, az érfalak tágasságának megőrzésében jól kiegészíti a gyógyszeres kezelést. Csökkenti a trombózisra való hajlamot, a vérlemezkék összecsapódásának mérséklésével. A ligetszépe napi fogyasztása csökkenti a káros LDL-koleszterinszintet, a védő HDL-koleszterinszintjét viszont emeli. Segít a cukorbetegség szövődményeinek elkerülésében, mérsékli a pajzsmirigy túltengését.

Bőrproblémákban, pikkelysömörben, ekcémában a ligetszépe fogyasztásával látványos javulás érhető el.

Súlyos idegrendszeri károsodás esetén (Szklerózis multiplex) a ligetszépe olaj - kiegészítve a gyógyszeres kúrát. - az idegszál védőburkának sérüléseit enyhíti.

A ligetszépe ahol tud, segít, de mindenképpen kiemelhető a reuma, bőr és az érrendszeri betegségeknél tapasztalt gyógyhatása. Persze, akinek a menstruáció előtti fájdalmait szüntette meg, az most hevesen tiltakozna. Ne tegye! Azt, hogy miben a legjobb a ligetszépe, mindenki maga döntse el!

Ligetszépe olajjal tanácsos E-vitamint együtt adni, mert egyetlen E-vitamin molekula képes megvédeni 200 telítetlen zsírsav molekulát a szabadgyökök károsító hatása alól.

(forrás: vitalitas.blog.hu)