Magnézium

Magnézium

Az emberi testben előforduló ásványi anyagok közül, a magnézium fordul elő a legkisebb arányban. Átlagos emebrnél ez mindössze 25-30 gramm magnéziumot jelent, aminek a túlnyomó többsége (50-60%-a) a csontokban található.

A kis mennyiségű előfordulása ellenére, nagyon sokat reklámozott termék a magnézium. Talán a sokoldalúságának köszönheti ezt a népszerűségét. Szükség van magnéziumra az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez.

Aki stresszes életmódot él, nehéz fizikai munkát végez, annak különösen oda kell(ene) figyelnie a megfelelő mennyiségű magnézium pótlására, mert a mai feldolgozott élelmiszereink már jóval kevesebb mennyiségben tartalmazzák a magnéziumot, mint régen és ez sajnos már nem elegendő egy feszített munkatempójú életvitelhez. Éppen a fejlett országokban okoz több problémát, ahol virágzik a feldolgozóipar, hozzáteszem nem értünk, fogyasztókért, inkább a tulajdonosok, gyártók érdekeiért.

Érdemes megfigyelni azon országokat, ahol kevésbé jellemző, kevesebb tartósított élelmiszert fogyasztanak, ott jóval egészségesebbek az emberek. Ha már ezt kell fogyasztanunk, legalább valamilyen módon figyeljünk oda, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek.

Étrendkiegészítő formájában is hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez. Általában kalciummal együtt ajánlott fogyasztani 2:1 (kalcium:magnézium) arányban. Rövid és hosszútávon is kialakulhatnak betegségek magnézium hiányból eredően: szívritmuszavar, fáradtság, izomgörcsök, szívbetegség, cukorbetegség.

Különösen testépítők esetén szükséges sok-sok magnézium, mert a fehérjék nagy mennyiséget képesek elvonni belőle. Több kuatatási eredmény szerint igen jelentős erdmények érhetőek el a szívritmus zavarokkal, infarktuson átesett embereknél, magnézium segítségével.

(forrás: vitaminbank.hu)