Szója

Szója

A szójabab (Glycine max) egy Kelet-Ázsiában honos hüvelyes zöldségnövény, széles körben termesztett étkezési bab, amelynek számos felhasználási módja van. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szempontjából a növény inkább az olajos magvak osztályába sorolható, semmint a hüvelyesek osztályába. A zsírmentes (zsírtalanított) szójadara elsődleges, olcsó fehérjeforrás állati takarmányként is és előre csomagolt ételként is. A növényi szójaolaj egy másik módja annak, hogy a szója termését feldolgozzák.

Például az olyan szójababtermékek, mint a texturált növényi fehérje (TNF), sok hús- és tejtermék analóg összetevői. A hagyományos, nem erjesztett élelmiszerekben felhasználják a szójabab mellett a szójatejet is és a későbbi tofut és tofuhéjat is. Az erjesztett ételek tartalmaznak szójaszószt, erjesztett babtésztát, nattot (erjesztett szójabab) és tempát (szójaterméket), sok más mellett. Az olajat számos ipari alkalmazásban használják.

A főbb szójagyártók a következők
  • Amerika Egyesült Államok (35%)
  • Brazilia (27%)
  • Argentína (19%)
  • Kina (6%)
  • India (4%)

A szójababok jelentős mennyiségű fitinsavat, alfa-linolénsavat, izoflavonoidokat (genistein és daidzeint) tartalmaznak.

A magok összetétele

A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, ebből a fehérje 40% és az olaj 20%. A maradék kb. 35%-ban tartalmaz szénhidrátot és 5% szervetlen anyagot.A szójafehérjék nagyobb része hőálló fehérje, ezért magas hőmérsékleten kell főzni.A fő szénhidrátok az érett szójababban a diszacharid szacharóz (2,5–8,2%), a triszacharid raffinóz (0,1–1,0%) amelyben egy szacharóz és egy galaktóz kapcsolódik egymáshoz, és a tetraszacharid sztachióz (1,4–4,1%) amelyben egy szacharóz két galaktózzal kapcsolódik. A raffinóz és a sztachióz védik a babokat a kiszáradástól, de az ember számára nem emészthető cukrok ezért flatulenciát és hasi diszkomfortérzést okozhatnak.

A szója oldhatatlan szénhidrátjai poliszacharidok: cellulóz, hemicellulóz, és pektin. A szója legtöbb szénhidrátja rostanyag.

A szójabab genistein és daidzein izoflavonokat is tartalmaz, amelyek fitoösztrogén molekulák.

Szója termékek

A szója nem más, mint maga a szójabab, ami a hüvelyes növények közé tartozik. Nagyon nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikro-tápanyagokban, mint a folsav és a szelén.

Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma, és nem mellesleg egyetlen gramm koleszterin sem lelhető fel benne.
A szójabab finomítva, tofu (szójatúró) formájában, tempehként (fermentált, főtt szójamasza), illetve szójatészta, -szósz, -tej, -csíra és -joghurt formájában kerül asztalunkra. A szójaolaj - akár a főzés során felhasználva, akár salátákra öntve - különösen gazdag az egészségünk számára fontos telítetlen zsírsavakban.

„Számos nemzetközi tanulmány értekezik a szójafogyasztás emésztéssegítő, és vérzsír-csökkentő hatásáról. A vegetáriusok számára a szója az egyik legfontosabb fehérje-forrás” 
- hangsúlyozza Antje Gahl, a Német Táplálkozástudományi Társaság egyik szakértője.

A fogyasztóknak mindössze egyetlen dolgot kell szem előtt tartaniuk: a szója másodlagos növényi anyagokat - úgynevezett izoflavonokat - tartalmaz, amelyről állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy nem csak a daganatos megbetegedés kialakulását gátolják, hanem bizonyos körülmények között, ezzel éppen ellentétes - tehát rákkeltő - hatást is produkálhatnak.

A „Food and Drug Administration - FDA” elnevezésű egyesült államok-béli egészségügyi szervezet, 50 egymástól független tanulmány kielemzése után napi 25 grammban határozta meg a naponta kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét. Ez körülbelül 300 gramm tofunak vagy 800 ml szójatejnek felel meg.

Különleges szója, mint élelemiszeripari alapanyag

A YASO® egy innovatív, szója alapú, prémium minőségű élelmiszeripari alapanyag. Széles körbenfelhasználható az élelmiszeripar különböző szegmenseiben, valamint a köz- és kórháziétkeztetésben.
Génmódosítás (GMO)-mentes szójababból, teljesen természetes úton előállított,adalékanyagokat (mesterséges színezéket, ízfokozót, tartósítószert) nem tartalmazótermék. Főzött, püré vagy darált formában azonnal felhasználható.

A YASO® teljes értékű fehérjében, diétás rostokban, omega-3, omega-6 zsírsavakban gazdag, ugyanakkor szénhidrátban szegény. Táplálkozás-élettanielőnyeinek köszönhetően a piacon egyedülálló, csúcsminőségű húshelyettesítő. Értékes telítetlen zsírsav és lecitin tartalmánál fogva szív- és keringési betegségbenszenvedők, magas koleszterinszinttel rendelkező betegek számára ajánlott, továbbáa cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárulhat. Magas élelmirost és alacsony szénhidráttartalma miatt a fogyni vágyók étrendjét is színesítheti.

Jelentős kalcium és foszfor tartalma pedig a csontritkulás megelőzésében játszhatszerepet.